Η παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Photo Thes 2Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου στο πλαίσιο της 10ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του βιβλίου: «Το Άδοξο Τέλος – Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών«. 

«Το βιβλίο φωτίζει την πορεία των ελληνικών τραπεζών από την εποχή των ‘παχιών αγελάδων’ ως την αποκαθήλωση, με τέτοιον τρόπο ώστε να καταλάβει ο απλός πολίτης το ρόλο του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, που συντόνισε τη χθεσινή συζήτηση – παρουσίαση του βιβλίου στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
«Πρόκειται για ένα εκλαϊκευμένο αφήγημα, ένα εκτενές ρεπορτάζ» σημείωσε προτού δώσει τον λόγο στον καθηγητή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Χρήστο Νεγκάκη, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο.
«Το βιβλίο εξηγεί πώς η κλασική τραπεζική έχει εξελιχθεί σε καζίνο» επεσήμανε ο καθηγητής, συμφωνώντας με τον Σταύρο Τζίμα περί του απλού τρόπου με τον οποίο το βιβλίο «μεταφέρει δύσκολες χρηματοοικονομικές έννοιες και, μάλιστα, σε λίγες σελίδες».
Αναφερόμενος στην κρίση, ο καθηγητής υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – την ανάγκη «να περιοριστεί η χρήση των παραγώγων και να βρεθούμε εγγύτερα στα νούμερα της παγκόσμιας οικονομίας», εκτίμησε πως «δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2007, όταν ξεκίνησε η κρίση (συνεχίζονται κανονικά τα ομόλογα με σύνθετα προϊόντα, τα δομημένα, κ.λπ.)» και παρατήρησε πως «οι τράπεζες, από την τακτοποίηση έχουν περάσει στην απομόχλευση».
Εκτίμησε δε πως «το θέμα του χρόνο το έχουμε λύσει» , όμως «το μεγάλο πρόβλημα είναι το αναλογιστικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχεται σε 520 δισεκατομμύρια».
«Το ‘άδοξο τέλος’ αναφέρεται στο τέλος ενός συγκεκριμένου τρόπου λειτουργίας που είχε βασιστεί στην υπερβολή» ανέφερε από την πλευρά του ο συγγραφέας, εξηγώντας τον τίτλο που επέλεξε για το βιβλίο του.
«Το βασικότερο σημείο κριτικής είναι ότι οι τράπεζες είχαν χρηματοδοτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια ένα μοντέλο που είχε επικεντρωθεί στην κατανάλωση και ελάχιστα στην παραγωγή» διευκρίνισε.
Εκτίμησε δε πως πλέον η πίεση και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει και υπάρχει βελτίωση της ψυχολογίας του κόσμου κι εξέφρασε την ελπίδα πως «έχουμε δει τα χειρότερα».
Photo Thes«Το άδοξο τέλος» αναφέρεται στην ιστορική πορεία των τραπεζών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως τη δεκαετία του ’80 και πώς από τη δεκαετία αυτή ξεκίνησε η απελευθέρωση. Εξηγεί, επίσης, τη δημιουργία των τραπεζικών δυνάμεων που λίγο – πολύ κυριαρχούν ως τις μέρες μας στην τραπεζική σκηνή, την «επέλαση» που ακολούθησε (μεγάλη ανάπτυξη, εξαγωγές στο εξωτερικό, μεγέθυνση), τις υπερβολές της περιόδου (υπερβολική εστίαση στην κατανάλωση) αλλά και το τέλος αυτού του μοντέλου. Αναφέρεται ακόμη σ την «αναγέννηση» των τραπεζών, δηλαδή τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στο νέο περιβάλλον.

«Στο τέλος του 2007 οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο απόγειο. Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων, η εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, οι εξαγορές στα Βαλκάνια και η θεαματική αύξηση των τιμών των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούσαν τη ρουτίνα των αμέριμνων εκείνων ημερών. Οι τράπεζες ήταν ορισμός της επιτυχίας» αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάννης Παπαδογιάννης.

Photo Thes 1n«Ωστόσο, η εντυπωσιακή αυτή πορεία αποδείχθηκε μετέωρη. Από το απόγειο του 2007, δεν πέρασαν ούτε έξι χρόνια προτού βρεθούν και πάλι στο σημείο μηδέν. Στη διετία 2011-2012 οι ζημιές των τραπεζών στην Ελλάδα – αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό του PSI – όχι απλώς διέγραψαν μεμιάς το σύνολο των κερδών που αυτές είχαν αποκομίσει στη «χρυσή δεκαετία 2001-2010 αλλά ‘καταβρόχθισαν’ το σύνολο των κεφαλαίων τους. Έτσι ένας νέος όρος μπήκε στη ζωή μας: η ανακεφαλαιοποίηση» σημειώνει και αναλύει διεξοδικά πώς το μοντέλο που είχε επικρατήσει στο παρελθόν – ένα οικονομικό μοντέλο που παρήγαγε ελάχιστα και κατανάλωνε με λαιμαργία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

Περί Yannis Papadogiannis
Yannis Papadogiannis studied economics at the University of Piraeus in Greece. In 1994 he began working for financial magazines and newspapers as a financial journalist. He has been with the Athens newspaper Kathimerini since 1999.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: