Η εκδήλωση παρουσίασης στον ΙΑΝΟ

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÂÉÂËÉÏÕ«Το άδοξο τέλος – Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου (εκδόσεις Παπαδόπουλος) του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη που παρουσιάστηκε σήμερα στο ΙΑΝΟ.

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιος Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική την οποία έχει επιλέξει να ακολουθήσει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο -που επικεντρώνεται στην πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας, με επιλεκτικές διασώσεις τραπεζών- είναι καταστροφική και οδηγεί σε αδιέξοδο. Δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου, και οδηγεί σε μια τεράστια «τρύπα» στη διαδικασία ανασυγκρότησης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο πώς και γιατί το τραπεζικό σύστημα, σε διεθνές επίπεδο, οδηγήθηκε στην κρίση.

Ianos ParΣτην παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, αναφερόμενος στις προβλέψεις που διατυπώνονται στο βιβλίο για την επόμενη μέρα, εκτίμησε ότι μόλις σβήσουν οι μνήμες από αυτήν την κρίση θα έχουμε σύντομα μια επανάληψη, όχι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αλλά με παρόμοιο όλων όσων συνέβησαν στη δεκαετία του 1980 και 1990. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ιστορική εμπειρία. Το ζητούμενο είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να αποτρέψουμε μια νέα κρίση, τουλάχιστον, να περιορίσουμε στο ελάχιστο το κόστος της σε εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÂÉÂËÉÏÕΔιότι ενώ μετά την κρίση του 1929 πολιτικοί και οικονομολόγοι είπαν ποτέ ξανά, τελικά ορισμένες δεκαετίες αργότερα, όταν η μνήμη από τις συνέπειες της κρίσης ατόνησε και κάτω από την επίδραση των νεοφιλελεύθερων απόψεων που κυριάρχησαν στις δεκαετίες του 1980 και 1990, αφέθηκε το τζίνι να βγει ξανά από το λυχνάρι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Νικόλαος Φίλλιπας, επισήμανε ότι η εποπτική αρχή των τραπεζών θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει προληπτικά και όχι εκ των υστέρων, τονίζοντας πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ως θεσμός, την εποχή της κρίσης λειτούργησε σωστά. Επίσης, ο κ. Φίλλιπας αναφέρθηκε στην ανάγκη συμβολής από όλους τους φορείς προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών στην κατανόηση απλών πραγμάτων που λειτουργούν στο τραπεζικό και γενικότερα οικονομικό γίγνεσθαι.

Ο συγγραφέας του βιβλίου μίλησε για την πορεία των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η επέλαση των εγχώριων τραπεζών έγινε με ταχύτητα που θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνον εφτά χρόνια, ώστε σχεδόν από το μηδέν, όπου βρίσκονταν το 2000, να αναρριχηθούν στην κορυφή.

Ωστόσο, η εντυπωσιακή πορεία των τραπεζών αποδείχθηκε μετέωρη, καθώς εξίσου γρήγορη ήταν και η αποκαθήλωση. Από το ζενίθ του 2007, δεν πέρασαν ούτε έξι χρόνια προτού βρεθούν και πάλι στο σημείο μηδέν.

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÂÉÂËÉÏÕΑναφερόμενος στον τίτλο του βιβλίου του, ο κ. Παπαδογιάννης σημείωσε ότι και η λέξη «τέλος» ασφαλώς δεν αφορά τις τράπεζες ως θεσμό. Το «τέλος» αναφέρεται στο τέλος εποχής ενός ιδιαίτερα επιθετικού μοντέλου λειτουργίας (που οι ελληνικές τράπεζες αντέγραψαν από το εξωτερικό), στο τέλος της «γιάπικης» εποχής των golden boys και στην οικονομική καταστροφή των μετόχων των τραπεζών.

Επίσης, το «τέλος» αναφέρεται στο τέλος των ψευδαισθήσεων περί ισχυρής Ελλάδας, στην οδυνηρή κατάληξη της χώρας μετά από πολλά χρόνια κακής και αναποτελεσματικής διακυβέρνησης, αλλά και στο τέλος ενός τρόπου ζωής που ξεπερνούσε κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της κοινωνίας μας, επισήμανε ο συγγραφέας.

Πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

Η ομιλία του κ. Φίλλιπου Σαχινίδη.

Το βίντεο της παρουσίασης (πρώτο μέρος):

Και το δεύτερο μέρος:

Περί Yannis Papadogiannis
Yannis Papadogiannis studied economics at the University of Piraeus in Greece. In 1994 he began working for financial magazines and newspapers as a financial journalist. He has been with the Athens newspaper Kathimerini since 1999.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: